Når du er fyldt 12 år, har du flere rettigheder

  • ""
Her kan du læse om de rettigheder, du får, når du er fyldt 12 år.

Du har ret til aktindsigt  

Ret til aktindsigt betyder, at du har ret til at læse de papirer, som bliver skrevet om dig. Alle børn i alderen 12 år og op har i princippet ret til at få udleveret deres sagsakter af den kommune, som i sin tid anbragte dem. Det kan for eksempel være breve fra kommunen til dine forældre, eller papirer som din sagsbehandler skriver efter at have besøgt dig.  

Hvis du gerne vil læse papirerne eller nogle af dem, skal du bede om aktindsigt.  

Inden du beslutter dig for at få aktindsigt, kan det være en god ide at tale med dine forældre, dine plejeforældre, dine kontaktpædagoger eller din sagsbehandler om, hvad det vil betyde for dig at læse papirerne. Det kan være en god ide at vente med at få aktindsigt, til man er lidt ældre. Der kan nemlig stå noget i papirerne, som det kan svært at forholde sig til, når man er 12 år.

Hvis du beslutter, at du gerne vil have aktindsigt, så spørg din sagsbehandler om, hvordan du skal gøre. Når du har modtaget papirerne, er det altid en god ide at læse dem sammen med en voksen, som du er tryg ved.  

Du har ret til en advokat  

I nogle tilfælde kan det være, at du har brug for en advokat, som kan hjælpe dig med at sikre, at dine rettigheder bliver overholdt. Du kan tale med din sagsbehandler om, hvornår du har ret til en advokat, og hvad du kan bruge en advokat til.  

Du har ret til at klage over sagsbehandlerens beslutninger  

Hvis du ikke er enig i de beslutninger, som din sagsbehandler træffer, så har du ret til at klage over dem. Det betyder, at du for eksempel kan klage over sagsbehandlerens beslutning om, hvor du skal bo, eller hvor meget du må se dine forældre. Du kan også klage over andre ting. Du kan spørge din sagsbehandler, dine plejeforældre eller kontaktpædagoger om, hvad du kan klage over, og hvordan du kan klage. 

Hvis du vælger at klage, skal din sagsbehandler undersøge, om beslutningen skal ændres. Hvis sagsbehandleren stadig mener, at vedkommendes beslutning er den bedste for dig, så kontakter sagsbehandleren nogle andre sagsbehandlere på et sted, der hedder Ankestyrelsen. I Ankestyrelsen undersøger de klagen, og finder ud af om beslutningen skal være anderledes.